پناهندگی در کانادا
ما در این مقاله به بحث پناهندگی در کانادا می پردازیم.گاهی مسائل و مشکلاتی اساسی برای فردی در داخل یک کشور به وجود میآید که ادامه ی زندگی را در آن کشور تقریباً برایش غیرممکن میسازد. مسائلی همچون آزار و اذیت روحی و جسمی، شکنجه، فقر و تهیدستی، داشتن عقایدی خاص در زمینه ی مسائل سیاسی، مذهبی، اجتماعی و …. این مشکلات گاهی چنان بالا میگیرد که محیط را برای فرد ناامن کرده و حفظ جان وی را با خطر مواجه میسازد.
در این شرایط فرد به دنبال مکانی امن میگردد که حافظ جان وی باشد. به چنین فردی پناهجو گفته میشود. پناهجو که در جست و جوی راهی برای فرار از مشکلات است با حمایت برخی از کشورها به سمت آنها جذب شده و خواهان پناهندگی در یکی از آنها میشود.
کشور کانادا از جمله ی همین کشورهاست که اهمیت زیادی به مسئله پناهندگی داده و به کسانی که خواهان پناهندگی به این کشور هستند در صورت داشتن شرایطی خاص با درخواست پناهندگی آنان موافقت کرده و به آنها اقامت دائم میدهد.
با آنکه در سالهای اخیر میزان درخواست پناهندگی به کشورهای مختلف از جمله کشور کانادا افزایش چشمگیری داشته است اما درخواست بسیاری از متقاضیان رد شده و متقاضیان با درهای بسته رو به رو شده اند. علت رد درخواست متقاضیان و عدم موافقت با آن وجود شرایط دشواری است که برای پناهنده شدن لازم است و چنان که متقاضی فاقد چنین شرایطی باشد با درخواست آن موافقت نخواهد شد. مأموران پناهندگی در کشورها مدارک و شرایط افراد متقاضی پناهندگی را با دقت و حساسیت بسیاری بررسی میکنند به طوری که فرد نمیتواند آنها را به آسانی فریب دهد. از طرفی مشکلاتی که در طول فرایند بررسی درخواست پناهندگی فرد در سر راه وی قرار میگیرد، پناهندگی را به آخرین راه برای مهاجرت به کشوری تبدیل میکند.
در مدت زمانی که درخواست فرد متقاضی پناهندگی توسط سازمانهای تصمیم گیرنده مورد بررسی قرار میگیرد، وی از حقوق محدودی برخوردار است. البته این وضعیت از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. در برخی از کشورها فرد اجازه ی کار کردن ندارد حتی به صورت داوطلبانه، حتی در مواردی هم به صورت آزادانه حق تردد و جا به جایی در داخل کشور را ندارد، از خدمات درمانی محدودی بهره مند میگردد و از نظر مالی به شدت دچار مشکل میشود.
طبق قوانین حقوق بشر، فردی که مورد شکنجه و آزار قرار گرفته است حق دارد به دنبال پناهگاهی باشد و در کشوری دیگر برای خود پناهگاهی اختیار نماید. با این قانون مشخص میشود که تقاضای پناهندگی برای دولتها تکلیف آور است. امروزه تمامی کشورهای دنیا این حق را به رسمیت شناخته اند.
هر کشوری برای پذیرش درخواست پناهندگی قوانین خاص خود را دارد. کشور کانادا هم از این امر مستثنی نیست. کانادا از پیشروترین کشورهای دنیا در زمینه ی پناهندگی میباشد. این کشور اولین کشوری بود که کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان را امضا کرد و برای رسیدگی به امور پناهندگان مقررات خاصی را وضع نمود.
برای پناهنده شدن به کانادا ابتدا فرد باید درخواست پناهندگی بدهد. در واقع کسانی درخواست پناهندگی میکنند که یا از کشور خود رانده شده اند یا نیاز به حمایت دارند. افرادی که از کشور خود رانده شده اند کسانی هستند که خارج از وطن خود بوده و به علت ترس از زندانی شدن یا شکنجه آن هم به دلیل مسائلی همچون مسائل سیاسی، مذهبی، نژادی و … نمیتوانند به کشور خود باز گردند. افراد نیازمند به حمایت کسانی هستند که اگر به کشور خود برگردند مورد ظلم و تنبیه و یا زندانی شدن قرار میگیرند و زندگیشان به خطر میافتد.
سازمانهای تصمیم گیرنده رد یا پذیرش پناهندگی
در کانادا سه سازمان مهم و تصمیم گیرنده در مورد موافقت و عدم موافقت با درخواست پناهندگی متقاضی وجود دارد که عبارتند از:
- اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا
این اداره موظف به بررسی موجه بودن درخواست پناهندگی متقاضی داخل کشور بوده و در صورت موافقت با آن اجازه صدور کارت خدمات درمانی و کار را برای متقاضی صادر مینماید.
- اداره مهاجرت بخش حمایت از پناهندگی
این اداره درخواست پناهندگی را بررسی میکند و جلسه دادگاه رسیدگی به درخواست پناهندگی را برگزار مینماید و در نهایت تصمیم میگیرد که درخواست را رد کند یا با آن موافقت نماید.
- اداره خدمات مرزی کانادا
نحوه کار این سازمان اینگونه است که در مرز ورودی درخواست فرد را مبتنی بر پناهندگی مورد بررسی قرار میدهد و در این زمینه تصمیم گیری میکند. در صورتی که با درخواست فرد موافقت نشود اقدامات خروج فرد از کانادا را فراهم مینماید. در صورتی که این سازمان هویت فرد را محرز نماید تصمیم گیری را تا محرز شدن هویت فرد به تعلیق میاندازد.
کشور کانادا جهت اسکان مجدد یا همان پناهندگی، پناهندگان را به دو دسته تقسیم کرده است:
دسته اول
پناهندگان خارج از کشور:
این دسته شامل پناهندگانی میشود که در وطن اصلی خود به خاطر عواملی همچون داشتن عقیده ای خاص در زمینه ی سیاسی، مذهبی، ملیت، نژاد و …. تحت تعقیب بوده و ممکن است مورد آزار و اذیت قرار بگیرند. توجه به این نکته ضروری است که این افراد فقط باید به خاطر چنین عواملی تحت تعقیب باشند. در غیر این صورت نمیتوانند درخواست پناهندگی بدهند. مثلاً اگر شخصی به خاطر جنایتی که مرتکب شده تحت تعقیب باشد و یا کاری کرده باشد که ناقض حقوق بشر بوده از دایره شمول پناهجویانی که دارای شرایط پناهندگی هستند خارج میشود. از شرایط دیگری که این دسته از متقاضیان باید دارا باشند عبارتند از :
- در زمان ارائه درخواست در خارج از کشور کانادا باشند.
- کمیساریای عالی سازمان ملل متحد یا حامیان خصوصی و یا سازمانهای دیگر معرف آنها باشند.
- دارای تمکن مالی باشند و یا اینکه تحت حمایت دولت کانادا و یا حامی خصوصی قرار بگیرند.
دسته دوم
گروه کشور پناهندگی:
این دسته شامل افرادی که میشود که در خارج از کشور خود و یا کشوری که در آن اقامت دارند زندگی میکنند. حقوق بشری آنان به شدت نقض شده و یا از جنگها و منازعات مسلحانه تأثیر منفی و شدیدی پذیرفته اند. این افراد از تمکن مالی خوبی برخوردار بوده و در حال حاضر قادر به یافتن راهی مناسب در زمان متعارف نیستند. گروه حامیان خصوصی از آنان حمایت میکنند و اسامی آنها را به نهاد صالح در کانادا ارائه میدهند و از این طریق بیان میدارند که در خاک کانادا از آنان حمایت خواهند کرد.
متقاضیان عزیز توجه داشته باشند موسسه مهاجرتی آوات هیچگونه اقدامی در خصوص پناهندگی ارائه نمیدهد و این راه را به خاطر خطرات زیادی که بر سر راه است به هیچ عنوان توصیه نمیکند.برای اخذ اقامت کانادا از راه های قانونی و مطمئن با مشاوران ما در تماس باشید.